DDW16: Design in Eindhoven

Naomi

In BLOG, Events Posted

Dutch Design week 2016, we’re back!

Vorige week was het weer zover, DDW16 in Eindhoven! Inmiddels een traditie geworden dit design evenement te bezoeken en ik ging er dit jaar dan ook weer met veel plezier heen! Het is voor mij de eerste keer geweest dat ik het evenement alleen bezocht en ook wel een beetje gek. Maar het voordeel is dat je kunt zien waar je op dat moment zin in hebt en dat levert verrassingen op! Ik begon mijn route lopen vanaf een druk station van Eindhoven richting de oude Philips Fabriek. Tegenwoordig is dit het Art Hotel en verblijf ik hier graag als ik de DDW bezoek. Ik herkende veel om me heen van de vorige bezoeken heen zoals de indrukwekkende winkelpanden van Sissy-Boy en America Today. Het zijn grote glazen koepels waar de winkels in zijn gevestigd en echt eyecatchers in de stad.

Eenmaal aangekomen bij de Dutch Design Academy sloot ik aan in de rij om een bandje op te halen met mijn e-ticket. Het was zoals op het station erg druk (op een vrijdag) maar het was goed georganiseerd dus ging gelukkig allemaal erg snel. Ik ben meteen de academie in gelopen om het werk van afgestudeerden te bekijken. Zoals ieder jaar zitten er weer prachtige werken & sterke concepten tussen! Hieronder een aantal die indruk op mij maakten:

naokies_DDW16_digital_anatomy_dutch_design_academyduo

Digital Anatomy | Fabian Briels

Shirts gemaakt door middel van lasers als ‘breinaalden’ en siliconen als ‘draad’ te gebruiken. Het digitale patroon wordt met een laser in een plaat van acryl gegraveerd. Hierna worden siliconen in de groeven geïnjecteerd en ontstaat dit stukje kunst! De zomen worden gesealed in plaats van gestikt en hierdoor ontstaat ook minder afval.

naokies_DDW16_sound_zen_garden_dutch_design_academyduo

Sound Zen Gardens | Jessica Bizzoni

Zen werd ik er meteen van in de drukte van DDW16, deze prachtige miniatuur sculptuur! Het concept is ontstaan uit het feit dat we ons meer met elektronische apparatuur dan natuur bezighouden. Geïnspireerd op de mooie natuur van Veenhuizen ontwierp Jessica Sound Zen Gardens om ons te helpen weer in contact te komen met het landschap. De metalen bloemen versterken het geluid van regen die erop drupt. Deze geluiden bestaan al maar hierdoor worden ze versterkt. We hoeven alleen onze oren te openen..mooi!

naokies_DDW16_miro_dutch_design_academy

Miró | Edite Jakubovska

Ik heb echt even naar dit prachtige werk van Edite gestaard voordat ik een foto maakte. Zo sereen en geniaal! Omdat steden zich rap uitbreiden worden natuurgebieden steeds schaarser. Edite heeft een interieur object gecreëerd wat de natuur viert en koestert. Miró is een display voor je mooiste plant, wat deze tegelijkertijd in 8 hoeken presenteert. Er zijn 7 verstelbare spiegels die een altijd veranderend abstract landschap creëeren. Een groeiende kunst-installatie. De kleuren van de spiegels variëren van antraciet to klassiek zilver of zelfs chamagne of goud getint voor ieder interieur.
naokies_DDW16_inside_out_lamp_dutch_design_academy

Inside Out | Studio KBB

Je zou het echt niet zeggen maar deze lampen zijn gemaakt van…koeiendarmen! Jaah ik was echt verbaasd! Kathrine Barbro Bendixen ontwierp deze bijzondere lampen uit de gedachte het ongebruikte van de koe te gebruiken. We gebruiken al melk, vlees, huid, hart en tong, maar hoe zit het met de ingewanden? Inside Out is een handgemaakte lamp van een dierlijk materiaal en natuurlijke vorm. De lamp bestaat uit 50m darm uit één stuk opgeblazen darm! De twist die je erin ziet is natuurlijk, net als de witte, parel-achtige gloed door het LED licht. Omdat de lucht langzaam met de tijd uit de lamp ontsnapt, zoals dat in de koe ook gebeurt, is de lamp een tijdelijk design. Het is bedoeld om in bijvoorbeeld restaurants te hangen waar om de zoveel tijd de gerechten veranderen, dus wellicht ook de lampen. Geweldig concept!

naokies_DDW16_the_oracles_query_dutch_design_academy

The Oracle’s Query | Magnús Ingvar Augustsson

Het technologische landschap van vandaag verandert zo snel dat het voor de gewone sterveling maar moeilijk bij te benen is. We weten de termen, maar nauwelijks wat ze betekenen. Magnús  laat met zijn DDW16 afstudeerproject The Oracle’s Query zien hoe je hedendaagse technologie met eeuwenoude mythes mixt. Dit kleed met pixels, dieren, goden en natuur laat een fantasiewereld zien die niet digitaal, maar levensecht is. De details en kleuren in dit kleed vind ik prachtig en heb daarom ook een detailfoto gemaakt.

naokies_DDW16_fragmented_lustre_dutch_design_academy

Fragmented Lustre | Tim van der Loo

Dit is een sculptuur-lamp slash decoratief wandelement, gemaakt met een toplaag van heel dun metaal. Deze plaat is door middel van een foto-ets in een geometrisch patroon heel flexibel geworden, bijna zoals stof! De lamp verandert van vorm als er druk uitgeoefend wordt, zodat het een continue veranderend landschap lijkt. Overdag geeft de zon een magisch reflectie in alle vlakjes op het metaal en als s’avonds het licht erachter schijnt zoals op de foto krijg je een prachtig rijk effect vind ik. Ik zou deze graag in mijn interieur willen!

naokies_DDW16_piet_hein_eek_hallway

Strijp S | Piet Hein Eek

Een bezoek aan DDW16 zou niet compleet zijn zonder een ritje met sponsorauto Volvo richting Strijp S. Hier bevinden zich onder andere het atelier en de showroom van Piet Hein Eek, maar ook een winkel en restaurant waar ik heel blij van wordt. Ieder keer weer. Het industriële pand geeft niet alleen een kijkje in de ‘keuken’ van Piet Hein Eek maar je kunt tijdens Dutch Design Week ook ander exposanten daar zien. Afgestudeerden en beginnende ontwerpers tonen hier hun (eerste) collecties in hun eigen ateliers en de deuren zijn uiteraard open voor publiek. Ik heb eerst wat gegeten in het restaurant en op m’n gemak opgezocht wat ik nog meer wilde zien. Daarna heb ik een ronde door de showroom van Piet Hein Eek gedaan, waar ik altijd hebberig word van de nieuwe collectie! Je kunt vanaf de bovenverdieping in het atelier kijken en dat blijf ik leuk vinden!

naokies_DDW16_piet_hein_eek_workshopduo

naokies_DDW16_piet_hein_eek_mega-timeline_atelier

naokies_DDW16_piet_hein_eek_glass_vases

naokies_DDW16_piet_hein_eek_glass_lightsduo

Vooral de lampen en vazen trokken deze keer mijn aandacht. De zachte kleuren en organische vormen van de vazen hebben zo’n lieflijke uitstraling en daar houd ik van ;-) Maar ook de stoerdere industriële lampen zou ik heel goed in mijn interieur kwijt kunnen. De combinatie van materialen, vormen en kleuren zijn ieder keer verrassend – jah..ik ben al aan het sparen..

Scheublin & Lindeman

In één van de ateliers in het fabriekspand waar Piet Hein Een gevestigd zit ontdekte ik Scheublin & Lindeman. Prachtig verfijnde desklights met poceleinen kapjes en kleuren die in zo mooi vind! Zachtroze, pastel pistache en mintgroen in een strak ontwerp met delicate details is voor mij de perfect combinatie. De serene setting deed de lampjes nog meer tot z’n recht komen en met de bijbehorende schetsen aan de muur. Een prachtig palet waar ik wel naar kon blíjven staren..

naokies_DDW16_scheublin_lindeman_desklights

naokies_DDW16_scheublin_lindeman_sketches

Ontwerpduo

Inmiddels een van mijn favoriete spots om te bezoeken is het atelier & showroom van Ontwerpduo. De bekende Tallow kaars is niet meer weg te denken uit mijn interieur en ik neem (bijna) ieder jaar een nieuwe kleur mee. Je vindt de nieuwe collectie op de website en ik ben alweer verkocht! Dromerige lampen, spiegels met mooie geometrische vormen en de bekende Cageling stoel. Je waant je echt even in een serene wereld als je er rondloopt en ik zal ieder jaar terugkomen!

naokies_DDW16_ontwerpduo_egg_chair

naokies_DDW16_ontwerpduo_new_collection

naokies_DDW16_ontwerpduo_mirror_flowers

Klokgebouw Area

Het heerlijke aan het event in Eindhoven is dat je meerdere mogelijkheden hebt de stad te verkennen. Je kon dit jaar ook een sponsorfiets huren, gebruikmaken van de welbekende Art Volvo of lopen. Ik ben voor de laatste optie gegaan toen ik van Piet Hein Eek naar het Klokgebouw wilde, de afstand is eigenlijk heel klein. Het was ook een mooie dag met allemaal mooie bomen in herfstkleuren dus lopen was ook echt geen straf! In en om het Klokgebouw heb ik nog veel meer leuks gezien, zoals de Urban Shopper. Een winkel met shop-in-shops uit verschillende disciplines. Van vintage fashion, tot een kapper en mijn favoriet: Daily Poetry.

naokies_DDW16_klokgebouw_entrance

naokies_DDW16_urban_shopper_storeduo

naokies_DDW16_industrial__artist_area

naokies_DDW16_industrial_areaduo

Recap DDW16

Tot zover mijn verslag van DDW16. Ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden en zijn er dingen waar je meer over wilt weten? Stuur me dan gerust een mailtje via het contactformulier. Wat zijn jouw favorieten van de Dutch Design Week 2016? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Ik heb helaas niet alles kunnen zien maar volgend jaar staat een meerdaagse trip gewoon weer op de planning! Bon nochi, X

2 Comments

Leave a Comment

%d bloggers liken dit: